Komentarze: 11
Kruszywa
Kruszywo jest podstawową częścią składową betonu stosowaną gdy robimy remont i stanowi od 60 do 80% objętości. Często jest określane jako wypełniacz.
Właściwości kruszyw takie jak:
· Kształt
· Uziarnienie
· Porowatość
· Nasiąkliwość
· Wilgotność
· Wytrzymałość na rozdrabnianie
Maja zasadniczy wpływ na cechy charakterystyczne betonu a także decydują o urabialności mieszanki betonów.
Podział kruszyw ze względu na pochodzenie:
1. Kruszywa Naturalne- są to kruszywa pochodzenia mineralnego, które poza obróbką mechaniczną (kruszenie płukanie) nie zostaną poddane innej obróbce. Np. piasek, żwir, otoczaki, pospółka oraz kruszywa naturalne łamane miał, grys, tłuczeń, glina.
2. Kruszywa Sztuczne- są to kruszywa pochodzenia mineralnego uzyskane w wyniku procesu przemysłowego obejmującego termiczną obróbkę lub inną modyfikację. Np. polaytag, keramzyt.
3. Kruszywa z Recyclingu- są to kruszywa powstałe w wyniku przeróbki nieorganicznego materiału zastosowanego uprzednio w budownictwie. Np. gruz ceglany/betonowy.
Podział kruszywa ze względu na wielkość ziaren:
1. Kruszywo Drobne-jest to kruszywo o średnicy ziaren:
D≤ 4mm
2. Kruszywo Grube-jest to kruszywo o średnicy ziaren:
D≥ 4mm
d≥ 2mm
Gdzie: d- jest to sito dolne, na którym zatrzymało się ziarno
D- jest to sito górne, przez które ziarno przeszło
3. Kruszywo Wypełniające- jest to kruszywo, które przechodzi przez sito o średnicy oka 0,063 mm, są to pyły.